Dekupaž

Šta je dekupaž?
Dekupaž (decoupage), jedna od najpopularnijih tehnika ukrašavanja predmeta, potiče od francuske reči decouper iz 20. veka, čije je značenje izrezati.Ipak, ova tehnika ima dugu tradiciju koja datira i 12. veka kada je ova umetnost iz Kine došla na tlo Evrope.Najveću popularnost u Evropi dekupaž dostiže u 17. veku kada venecijanski majstori, u želji da nađu najbolju alternativu skupom ukrašenom kineskom nameštaju, nude daleko jeftiniju alternativu u vidu dekupaža na nameštaju, a tehniku nazivaju još i ‘l’arte der povero’ – umetnost siromašnih.
Sama tehnika rada sastoji se u sečenju i aranžiranju delova papira, lepljenju na obojenu ili drugačije pripremljenu površinu, a potom lakiranju kao završnoj fazi.Originalna tehnika se razvijala i evoluirala u mnogo različitih stilova i novih tehnika, a najpoznatija među njima je "salvetna tehnika", čija je primena danas najčešća.
Unikatni radovi, oslikani ljubavlju i išarani toplinom, za Vas ili za poklon dragim osobama. Ukoliko želite nešto od ovih proizvoda u svojim rukama, pošaljite nam mejl na kutakmojsajt@gmail.com i mi ćemo vas povezati sa Sandrom.

radovi: Aleksandra Savić
Powered by WebExpress